Netwerkbijeenkomst ‘Betekenisvol Onderwijs

Op maandag 13 november vond de inspirerende netwerkbijeenkomst ‘Betekenisvol Onderwijs’ plaats bij Atelier Staal & Steen in Bolsward, georganiseerd door Akte2.

De middag begon met een boeiende presentatie van John Middel, medeoprichter van Grond – school voor leven (PO en VO). Middel deelde het ontstaan en de visie van de school, waarbij de ontwikkeling van het natuurlijke zelf van de leerlingen centraal staat. Hij benadrukte de zoektocht naar betekenisvol onderwijs als een proces van ontwikkeling met het hele lijf, het hart, de handen en het hoofd.

Betekenisvol onderwijs betekent ontwikkelen op alle niveaus, enthousiast zijn, onderzoek doen, bekwamen, experimenteren, creëren en soms geconfronteerd worden met onverwachte wendingen. Het vergt doorzettingsvermogen, het overwinnen van grenzen en frustraties, en samen met goede begeleiding nieuwe stappen zetten. Zo groeien en ontwikkelen we, reflecteren we samen en waarderen we ons eigen proces,” aldus Middel.

Na de inspirerende presentatie kregen de aanwezigen de kans om zelf het betekenisvol onderwijs in de praktijk te ervaren. Een mini-workshop ‘voelsteentje maken’ bood deelnemers de mogelijkheid om met gesloten ogen een steen te kiezen, deze te voelen en te bewerken. Het openen van de ogen onthulde verrassende creaties en verhalen achter elke steen. Een krachtig voorbeeld van hoe kinderen op hun eigen manier betekenis kunnen geven aan hun werk.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige informele sessie, waarbij deelnemers de gelegenheid kregen om verder te praten en ervaringen te delen, onder het genot van een hapje en een drankje in het inspirerende atelier. De middag bij Atelier Staal & Steen bood een waardevolle inkijk in de praktijk van betekenisvol onderwijs, waar zowel scholen als aanbieders nieuwe inzichten opdeden.

Meer nieuws