De Gedichtenboom

Primair onderwijs Particulieren Expositie

Tijdens UIT Festival Súdwest-Fryslân 2021, was een mooie bijdrage te zien van kinderen uit de gemeente. Gedichten die de basisscholieren in de klas hadden gemaakt, kregen een plek op de expositie van de Gedichtenboom op het UIT Festival op 11 september.

Voor de zomer maakten de initiatiefnemers van de Gedichtenboom, Akte2 en dichter/illustrator Kate Schlingemann (jeugddichter, schoolschrijver) een lesbrief voor alle scholen in Súdwest-Fryslân met het thema Ferbining, in het Nederlands Samen. Leerkrachten volgden in juni workshops van Kate, live of online. Hier hoorden leerkrachten binnen een uur alles over de inhoud en uitwerking van dit project en hoe ze dit in de klas vorm konden geven. De lessen vielen binnen het vak taal en creativiteitsontwikkeling.

Waarom dit project?

Om poëzie leuker te maken
of makkelijk te begrijpen
of beter te volgen
of gewoon lekker in je oor te laten liggen
en vooral om zelf te schrijven.

 

Twee technieken werden gekozen voor het gemeente-brede project de Gedichtenboom:
De leerlingen in de onderbouw maakten een collagegedicht. Een collagegedicht is een gedicht dat bestaat uit plaatjes of voorwerpen in plaats van woorden. In deze vorm rijmen de plaatjes op elkaar in wat ze voorstellen, of in kleur, of in vorm. De leerlingen uit de bovenbouw gebruikten de techniek van de alliteratie. Bij deze techniek gebruik je steeds dezelfde letter of klank aan het begin van elk woord.

En iedereen gebruikte vooral fantasie en verbeeldingskracht. Na de zomer lagen er wel 300 gedichten op ons bureau!

Alle gedichten kregen een mooie plek op het UIT Festival. Overal hingen de grote foamborden met gedichten en ook waslijnen hingen vol geplastificeerde gedichten. Op veel plekken lagen de verzameldichtbundels op de tafels.

Bij de exposities stonden informatiebordjes met informatie, en met twee hele belangrijke zinnen:
‘De kinderen die hier wonen of op school zitten hebben de gedichten in deze exposite gemaakt.
Veel plezier bij het lezen van de gedichten en het bekijken van de illustraties!’

Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image