Inloggen

Ra, Ra ben jij nog een boek? Kunstenaarsboeken

Een boek is een bundeling van een aantal gedrukte of geschreven vellen papier. Een boek kun je uit de boekenkast
pakken, een boek kun je opendoen en doorbladeren; op de bladzijden staat tekst en soms zijn er ook plaatjes. Een boek kun je lezen.
Maar een boek dat aan een touw hangt met bladzijden van zink, of een houten boek met op elke bladzijde een
uitgesneden boterham; is dat nog een boek? Of een vogelhuisje opgebouwd uit boeken waarvan je alleen de titels
nog kunt lezen; zijn dat nog boeken zoals ze bedoeld zijn?
Dit zijn kunstenaarsboeken. Net als bij een schilderij of een beeld kan een kunstenaar er voor kiezen om een boek te maken. Het is dan niet als een ‘gewoon’ boek, er is altijd iets bijzonders aan. Wat denk je van een boek dat niet open gaat, of een boek zo groot als een deur, of juist zo klein als een luciferdoosje? Het kunstenaarsboek onderzoekt het medium boek van alle kanten; er zijn er die gemaakt zijn van papier, met tekst of met plaatjes erin, maar er zijn er ook die van stof, hout, metaal of ander materiaal gemaakt zijn. Soms is het er maar één, soms zijn het er een paar met elkaar die een kunstwerk vormen.
Vanuit haar eigen werk toont Marga Houtman een aantal leuke en diverse voorbeelden van kunstenaarsboeken en
boekobjecten, waarna de leerlingen zelf aan de slag gaan om een boek te maken. Als basismateriaal is papier en
karton altijd geschikt, maar ook textiel, hout of plastic kan misschien wel gebruikt worden. En hoe kunnen we daar dan een boek van maken? Wordt er getekend, geschilderd of geknipt en geplakt? Wordt het één kunstenaarsboek van de hele klas, komen er bijzondere groepsboeken, of gaat ieder zijn persoonlijke boek maken? Hoe dan ook: een spannend boekenavontuur, waarbij naar hartenlust geëxperimenteerd kan worden met vorm en materiaalgebruik.

Sluit aan bij: creatieve vakken

Bijzonderheden: Materiaal van school: verzameld (rest)materiaal als papiersoorten, karton, textiel, plastic, natuurlijke materialen e.d. Teken-, schilder-, knip- en plakmateriaal. Kunstenaar neemt zelf (klein) boekbindmateriaal en simpel gereedschap mee. (E.e.a. in overleg) Activiteit is schoolbreed aan te vragen. Dit aanbod is ook naschools aan te vragen.


Reacties