Inloggen

KipTok

De kip is hip. Veel mensen vinden het leuk om kippen te houden en dat is niet zo gek, want kippen zijn leuk en gezellig én ze leggen eieren, dus je hebt er ook nog wat aan! Misschien zijn er bij jullie thuis ook wel kippen, of bij de buren.
In KipTok nemen we de kip onder de loep: de kip als huisdier, de geschiedenis van de kip, de kip in de kunst, tot we op een verhaal stuiten van een oerkip, een gigantische kip, de Gallus Giganteus die naar het schijnt nog ergens op een eiland verweg leeft. Niemand heeft hem ooit in het echt gezien. Hoe zou deze enorme kip eruit zien? En zou hij werkelijk zo groot zijn als de verhalen vertellen? Dat gaan we zelf verzinnen!
KipTok bestaat uit twee lessen: in de eerste les neemt Marga Houtman haar eigen kip mee, een grote marionet-kip die Tok heet en die ze kan laten bewegen. KipTok vraagt naar de kippenstand in de buurt van de school. Iedere leerling kan zijn of haar kippenervaring in het logbook beschrijven of tekenen: hoeveel kippen zijn er thuis of bij de buren? Zijn ze groot of juist klein? Welke kleur, wat voor soort? Scharrelend of in een hok? Desgewenst gaan we eerst ergens op locatie kippen bekijken.
De tweede les maken we een verenpak voor de grote Gallus Giganteus. Als je een kippeveer van heel dichtbij bekijkt zul je verbaasd zijn over de prachtige lijnen en patronen en diversiteit aan kleuren. Met behulp van sjablonen tekenen kinderen zelf de omtrek van veren voor de reuzenkip op papier om ze vervolgens naar eigen inzicht in te tekenen en kleuren. De veren worden worden daarna uitgeknipt en op de kale kip geplakt. De grootte en kleur van de Gallus Giganteus hangt dus helemaal af van de productie en creativiteit van de kinderen.

Bijzonderheden: Digibord voor tonen powerpoint (v.a. groep 4). Ruimte om grote tweedimensionale kip te maken en te presenteren. Materiaal van school: Papier, teken-schilder- en plakmateriaal. Mogelijkheid tot compleet project voor kleinere scholen Dit aanbod is óók naschools aan te vragen.


Reacties