Inloggen

Kunstenaarsboek

Een boek is een bundeling gedrukte of geschreven vellen papier.
Een boek kun je opendoen en doorbladeren; op de bladzijden staat tekst en soms zijn er ook plaatjes. Maar een boek dat aan een touw hangt met bladzijden van metaal, of een houten boek met op elke bladzijde een uitgesneden boterham; is dat nog een boek? Of een vogelhuisje opgebouwd uit boeken waarvan je alleen de titels nog kunt lezen; zijn dat nog boeken zoals ze bedoeld zijn? Dit zijn kunstenaarsboeken.

Net als een schilderij, of een beeld kan een kunstenaar er voor kiezen om een boek te maken. Het is dan niet als een ‘gewoon’ boek, er is altijd wel iets bijzonders aan. Er zijn kunstenaarsboeken die gemaakt zijn van papier, met tekst of met plaatjes erin, maar er zijn er ook die van stof, hout, metaal of ander materiaal gemaakt zijn. Soms is het er maar één, soms zijn het er een paar met elkaar die een kunstwerk vormen. Vanuit haar eigen werk toont Marga een aantal verrassende voorbeelden van kunstenaarsboeken en daarna is het aan de leerlingen om zelf een bijzonder boek te maken; een leuk boekenavontuur met ruimte voor experiment in vorm en materiaalgebruik!

Bijzonderheden: De school zorgt voor (rest)materiaal als papier, karton, textiel en teken- schilder, knip- en plakmateriaal. Kunstenaar neemt zelf (klein) boekbindmateriaal en simpel gereedschap mee. Mogelijkheid tot compleet project voor kleine scholen.


Reacties