Wij ondersteunen op het gebied van leesbevordering, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking
Wij ondersteunen op het gebied van leesbevordering, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking
Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Zo kunnen kinderen beter meekomen in de (digitale) samenleving. Bibliotheken Mar en Fean beschikt over een uitgebreid aanbod om basisscholen en het voortgezet onderwijs te ondersteunen op het gebied van leesbevordering, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
Ik ben Wiesje Eppinga, coördinator Educatie 0-18 jaar bij de Bibliotheken Mar en Fean. Samen met 12 leesconsulenten houden wij ons bezig om kinderen en jongeren te stimuleren om met plezier te lezen. En we leren ze om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. Sinds twee jaar hebben we ook prachtig aanbod op het gebied van Computational Thinking. Daarnaast staat de deur in onze bibliotheken in Sneek, Bolsward, Wommels, Workum, Koudum en Makkum open voor iedereen.
Het complete aanbod voor het onderwijs is te vinden op onze website: www.bmf.nl/educatie
Meertaligheid is een verrijking van je bestaan
Meertaligheid is een verrijking van je bestaan. Meertaligheid is belangrijk voor persoonsvorming, taalontwikkeling en voor het leren. Er ligt een rechtstreeks verband tussen meertaligheid en grotere taalvaardigheden, hogere concentratie, grotere creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen. Voor de sociale samenhang in de meertalige samenleving is kennis van meerdere talen en culturen broodnodig. Taal biedt de begrippen die nodig zijn om een cultuur te kunnen begrijpen en te beleven. Bibliotheken Mar en Fean biedt (maatwerk)activiteiten, collecties en kant-en-klare lessen die het mogelijk maken meertaligheid in de klas te brengen. We zijn een krachtige partner in de taalontwikkeling van leerlingen – van formeel aanbod tot aanbod door, van en met de jongeren.
In deze workshop leer je enkele werkvormen die je in kunt zetten bij het gebruik van tekstloze prentenboeken van groep 1 t/m 8. In plaats van het aanreiken van taal, in de vorm van een boek of een verhaal, gaan leerlingen aan de slag in hun moedertaal of zelfs in meerdere talen naast elkaar. Of je leert op welke manieren je een anderstalig boek in kunt zetten, ook als je de taal zelf niet machtig bent. In overleg met de school kan de leesconsulent ook een lezing op maat voor ouders verzorgen.
Deze workshop kan gegeven worden als onderdeel van een teamvergadering, studiedag of ouderavond.
Aanbod:
-
De Ferteljas – Groep 1 t/m 4
-
Lovely Language Challenge – Groep 5 t/m 8
-
Tarari Tararera – Groep 1 t/m 8
-
Workshop meertalige (prenten)boeken – leerkrachten